Hippocrates:

“Uw voeding is uw geneesmiddel,
uw geneesmiddel is uw voeding”
Terug.

 

Zeewier  

groente van de toekomst?

 

Op donderdag 7 juli 2011 is de eerste zeewierboerderij van Nederland van start gegaan. De proef met de zeewierboerderij in de Schelphoek, vlakbij Burgh-Haamstede zal inzicht moeten gaan geven aangaande de mogelijkheden om in Nederland op een effectieve manier zeewier te kunnen kweken. Bij de proef in de Schelphoek is het de bedoeling dat zeewier op een duurzame manier wordt gekweekt, verwerkt en vermarkt. Zeewieren kunnen de grondstof vormen voor veel producten. Natuurlijk als voedingsbron – als groente uit de zee, maar het kan ook de grondstof zijn voor b.v.
biobrandstof, groene plastics, tandpasta e.d. Of zou het misschien kunnen worden verwerkt in b.v. margarines en chocolademelk? Zeewier is rijk aan eiwitten en zetmeel en is derhalve ook heel goed te gebruiken als veevoer.

 

Verantwoorde, duurzame productie

 

Om een beeld te krijgen van het economisch en ecologisch perspectief van de productie, de verwerking en het vermarkten van zeewier, gaat men op de Schelphoek onderzoek doen naar de productie-, oogst- en verwerkingsprocessen. Dit onderzoek biedt bedrijven de mogelijkheid om hierin te participeren op het gebied van veredeling, milieutechnologie, energiemanagement, (bio)chemie e.d.

Pontons van de zeewierboerderij zijn in april 2011 te water gelaten in de Oosterschelde. Wetenschappers van de Wageningen Universiteit hebben op de vlotten verschillende soorten zeewier aangebracht. Dit groeit voornamelijk aan dikke touwen. Inmiddels heeft een inventieve Zeeuwse slijter al zeewierjenever op de markt gebracht. Nu nog met Japans zeewier, maar in de toekomst mogelijk met Zeeuws zeewier. Zou goed smaken bij oesters.

 

Informatie

 

Veel informatie over zeewier en de toepassingen er van, zoals het gebruik als groente, is te vinden op de website: www.zeewierwijzer.nl

Eerste Nederlandse zeewierwebwinkel

 

Inmiddels is er de eerste webwinkel, gevestigd op Voorne – hoe kan het ook anders – vlak bij Zeeland. Men heeft diverse producten met zeewier in het assortiment. Het merendeel komt nu nog uit Frankrijk, maar er zijn plannen om ook Engelse producten te gaan leveren en op termijn dus Nederlandse. Zie: www.algopluszeewier.nl

Bronnen: o.a. Tuinbouw Communicatie, Het Parool, Zeewierwijzer 

 

OrthoActueel.nl

 

Onderstaande literatuursamenvatting mag niet worden gezien als reclame voor producten.
Het dient louter ter informatie over de invloed van voeding(sstoffen) op de gezondheid. Lees ook de disclaimer.