Hippocrates:

“Uw voeding is uw geneesmiddel,
uw geneesmiddel is uw voeding”
Terug.
Onderstaande literatuursamenvatting mag niet worden gezien als reclame voor producten.
Het dient louter ter informatie over de invloed van voeding(sstoffen) op de gezondheid. Lees ook de disclaimer.

OrthoActueel.nl

 

Vitamine C kan oudere mannen beschermen tegen botontkalking

Journal of Nutrition Volume 138, p. 1931-1938

 

S. Sahni, M.T. Hannan, D. Gagnon, D.J. Blumberg, L.A. Cupples, D.P. Kiel, K.L.  Tucker (Human Nutrition Research Centre - Tufts University). "High vitamin C untake associated with lower 4-year bone loss in eldery men".

 

Vooral C uit voeding - rokers wel baat bij suppletie

 

Hogere inname van vitamine C uit de voeding kan het verlies aan botmassa bij oudere mannen beperken, aldus een nieuwe studie uit de Verenigde Staten. Opvallend is dat dit effect wordt bereikt met vitamine C uit de voeding en niet uit supplementen. Rokers zouden wel baat hebben bij supplementen.

Zoals al in eerdere studies werd aangetoond hebben groente en fruit een beschermend effect. In deze studie bleek het beschermende effect op de botdichtheid van mannen afhankelijk van de mate van de totale vitamine C-inname. De botdichtheid werd gemeten aan het begin van de studie en na vier jaar

 

Bij vrouwen geen relatie

.

Bij vrouwen werd er geen relatie gevonden tussen vitamine C en de botdichtheid.

In totaal werden de gegevens van 334 mannen en 540 vrouwen (gemiddelde leeftijd 75 jr) geanalyseerd.  Zij deden mee aan de Framingham Osteoporosis Study.

Bij rokers werd er een gunstige invloed gezien van de totale inname van vitamine C en vitamine C suppletie. Bij niet rokers bleek er alleen een verband te zijn met de totale inname van vitamine C. De positieve effecten van vitamine C werden waargenomen bij mannen die een lage inname hadden van vitamine E en calcium.

Zie ook: http://jn.nutrition.org/cgi/content/abstract/138/10/1931

 

Opmerking: hieruit blijkt, dat naast een gepaste suppletie de gewone voeding nog steeds een belangrijke bron is van micronutriënten die niet mag worden verwaarloosd. Men kan zich afvragen of andere componenten die samen met vitamine C in groente en fruit voorkomen (b.v. bioflavonoïden / flavonolen) mogelijk een rol spelen in de preventie van botontkalking.