Hippocrates:

“Uw voeding is uw geneesmiddel,
uw geneesmiddel is uw voeding”
Terug.
Onderstaande literatuursamenvatting mag niet worden gezien als reclame voor producten.
Het dient louter ter informatie over de invloed van voeding(sstoffen) op de gezondheid. Lees ook de disclaimer.

OrthoActueel.nl

 

Visolie effectiever dan defibrillator in de strijd tegen plotselinge hartdood.

 

USA – oktober 2006 – [American Journal of Preventive Medicine]

 

Toename van de consumptie van omega-3 vetzuren door het eten van voldoende vette vis of het gebruik van visoliesupplementen kan de redding zijn van 58 op de 100.000 Amerikanen. Dit is de conclusie van een studie naar de preventie van acute hartdood.

Deze studie, waarin een computersimulatiemodel is gebruikt met als basis de gegevens uit eerdere studies, had ten doel om in

te schatten wat het effect kan zijn op de volksgezondheid als de inname van omega-3 vetzuren wordt verhoogd.

Een hogere inname van Omega-3 vetzuren bleek uiteindelijk effectiever dan het gebruik van defibrillators bij een hartstilstand.

Deze bevinding sluit aan op de eerdere literatuur waarin omega-3 vetzuren als gunstig worden beoordeeld m.b.t. de nummer 1 doodsoorzaak in de USA, n.l. hartziekten.

In 2004 overleden 642.092 Amerikanen t.g.v. hartziektes, zo laten de statistieken van de National Center for Health Statitics zien. Dat was meer dan de mortaliteit t.g.v. kanker in totaal (550.270 personen).

Volgens het researchteam van Dr. Thomas Kottke (Hartcentrum Regions Hospital, St. Paul, Minnesota) kan de consumptie van omega-3 vetzuren een mortaliteitsreductie bewerkstelligen van 6,4%.

AED's (automatische externe defibrillators) kwamen niet boven de 1% uit en geïmplanteerde defibrillators (bij patiënten die daar voor waren geïndiceerd vanwege hun hartklachten) scoorden 3,3%.

“Een combinatie van bovenstaande 3 factoren biedt het meeste effect”, zo concluderen de auteurs.