Hippocrates:

“Uw voeding is uw geneesmiddel,
uw geneesmiddel is uw voeding”
Terug.
Onderstaande literatuursamenvatting mag niet worden gezien als reclame voor producten.
Het dient louter ter informatie over de invloed van voeding(sstoffen) op de gezondheid. Lees ook de disclaimer.

OrthoActueel.nl

 

Vette vis verlaagt risico dementie

 

American Journal of Clinical Nutrition, juni 2009, voorpublicatie internet


E. Albanese, A.D. Dangour, R. Uauy, D. Acosta, M. Guerra, S.S. Gallardo Guerra, Y. Huang, K.S. Jacob,

J. Llibre de Rodriguez, L. Hernandex Noriega, A. Salas, A.L. Sosa, R.M. Sousa, J. Williams, C.P. Ferri, M.J. Prince

“Dietary fish and meat intake and dementia in Latin America, China, and India: a 10/66 Dementia Research Group population-based study”   Een 3 continentenstudie.

 

Verhoogde consumptie van vis kan de kans op dementie met 20% verminderen, zo blijkt uit een nieuwe studie die is gedaan in 7 landen verdeeld over 3 continenten. Onderzoeksleider Emiliano Albanese van King’s College, Londen: “Voor het eerst hebben we kunnen aantonen dat er een statistisch significante lagere kans is op dementie bij personen  die meer vis consume-ren in een studie met grote groepen ouderen die in 7 landen wonen op 3 continenten: Latijns Amerika, Zuid-Amerika

en Azië” Aan deze grote studie deden 14.960 inwoners van 65 jaar en ouder mee uit Mexico, Cuba, Dominicaanse republiek, Venezuela, Peru, China en India.

 

 

De resultaten van deze studie onderschrijven eerder gevonden relaties tussen de consumptie van vis m.b.t. de ontwikkeling van dementie en de beschermende rol die meervoudig onverzadigde omega-3 vetzuren spelen in zenuwweefsel.

De consumptie van vlees bleek de kans op dementie juist te verhogen.

Twee eerdere studies, gepubliceerd in april 2007 in American Journal of Clinical Nutrition, toonden al aan dat regelmatige consumptie van omega-3 rijke voeding een preventief effect had op de leeftijdsgerelateerde cognitieve achteruitgang. Het merendeel van de studies met betrekking tot de gezondheidsaspecten van omega-3 vetzuren richt zich op de cardiovasculaire gezondheid. De belangstelling voor de cognitieve gezondheidsaspecten is evenwel groeiende.

Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie en treft momenteel 13 miljoen mensen wereldwijd.