Hippocrates:

“Uw voeding is uw geneesmiddel,
uw geneesmiddel is uw voeding”
Terug.
Onderstaande literatuursamenvatting mag niet worden gezien als reclame voor producten.
Het dient louter ter informatie over de invloed van voeding(sstoffen) op de gezondheid. Lees ook de disclaimer.

OrthoActueel.nl

 

Sulforafaan stimulans voor immuunsysteem

 

Journal of Allergy and Clinical Immunology, maart 2008

 

De stof sulforafaan die in broccoli wordt aangetroffen en al bekend is vanwege zijn antikankereigenschappen, blijkt nu ook de leeftijdsgerelateerde aftakeling van het afweersysteem tegen te gaan.

Onderzoekers van de UCLA (University of California, Los Angeles) hebben ontdekt dat sulforafaan een aantal antioxidatieve

genen en enzymen in specifieke immuuncellen stimuleert. Deze cellen bestrijden de nadelige effecten van vrije radicalen die schade kunnen toebrengen aan cellen en zo kan leiden tot ziekte, aldus een studie uitgevoerd door H.-J. Kim, B. Barajas, M. Wang en A.E. Nel.

 

Broccoli en muizen

 

Deze dierexperimentele studie bij muizen toonde aan dat sulforafaan een ommekeer te zien gaf van de leeftijdsgerelateerde achteruitgang van de immuunfunctie bij oudere muizen. Dit werd ook waargenomen bij individuele immuuncellen. Deze waren betrokken van oudere muizen, waarna deze cellen werden blootgesteld aan sulforafaan en per injectie werden teruggebracht in

het lichaam van de betreffende muizen.

We ontdekten dat sulforafaan het immuunsysteem van oudere muizen terugbracht naar het niveau van jongere muizen”,

aldus onderzoeksleider Hyon-Jeen Kim.

 

Antioxidantstimulans      

 

Eerdere studies hebben aangetoond dat sulforafaan werkt door stimulering van de lchaamseigen fase-2 enzym antioxidant verdediging (natural phase-2 / Nrf2). Men onderzocht het Nrf2-pad dat wordt gezien als de meest gevoelige respons op

oxidatieve stress en tevens de kern is van de centrale antioxidantrespons van het lichaam. Via stimulering door sulforafanen

s Nrf-2 in staat gebleken om honderden antioxidant- en verjongingsgenen en enzymen te activeren.

“Bij veroudering vermindert het vermogen van het immuunsysteem om ziektes en infecties te bestrijden en ook de bescherming tegen kanker neemt af vanwege de invloed van vrije zuurstofradicalen op het immuunsysteem” zo stelt A.E. Nel.

 

Hoewel er een natuurlijke vermindering is van de Nrf2 activiteit bij veroudering, blijft het pad toegankelijk voor stoffen als sulforafaan, die de mogelijkheid hebben om schade t.g.v. veroudering te herstellen door antioxidantsystemen te stimuleren.

Van antioxidanten uit de voeding is gebleken dat ze belangrijke effecten hebben op de immuunfunctie. Daaraan kunnen broccoli en andere kruisbloemige groentes worden toegevoegd.

Voordat een humane studie deze bevindingen kan bevestigen is het aan te bevelen deze groentes deel uit te laten maken van

een gezond voedingspatroon.

“Dit is een volledig nieuwe manier van denken hoe we het immuunsysteem van ouderen kunnen beschermen tegen virale

infecties en kanker”, aldus Nel.

Zie ook:http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18325578

 

Uit deze studie blijkt dat sulforafaan niet alleen van belang is voor de cardiovasculaire gezondheid, maar tevens een heel belangrijke bijdrage kan leveren aan het optimaliseren van ons gehele immuunsysteem.

 

Wat is sulforafaan?

 

Sulforafaan (1-Isothiocianaat-4-(methylsulphonyl)butaan) is een sterke, indirect werkende antioxidatieve stof die voornamelijk voorkomt in kruisbloemige groentes zoals broccoli.

Het lijkt effectief te zijn tegen de Helicobacter pylori en heeft anticarcinogene eigenschappen. Naar die laatste eigenschappen worden steeds meer studies verricht.

In 1992 is sulforafaan voor het eerst geïsoleerd en beschreven door Dr. Paul Talalay en collegae van de Johns Hopkins University te Baltimore, USA. In de plant komt het gebonden voor als glucorafanine-glucosinolaat. Sulforafaan wordt door beschadiging van de plantencel (door snijden of koken) via een enzymatische reactie gevormd uit glucorafanine.

 

 Sulforafaan                                                                                                             Glucorafanine