Hippocrates:

“Uw voeding is uw geneesmiddel,
uw geneesmiddel is uw voeding”
Terug.

Roken vergroot kans op Alzheimer.

Rol van vrije radicalen en oxidatieve stress.

 

Nederland - Erasmus Medisch Centrum Rotterdam, Neurology – september 2007

 

Rokers hebben een grotere kans op het krijgen van Alzheimer dan niet-rokers en ex-rokers, zo concluderen onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in de recente editie (3 sept. 2007) van het tijdschrift Neurology.

Deze conclusie kan worden getrokken uit een grootschalig bevolkingsonderzoek (ERGO-studie* - 15000 deelnemers van 45 jaar en ouder in de Rotterdamse wijk Ommoord, gestart in 1990).

Mensen die tijdens de duur van de studie rookten blijken gemiddeld een 50% hogere kans te hebben dementie te ontwikkelen. Volgens Prof. Dr. Monique Breteler kan roken op diverse manieren betrokken zijn bij het ontstaan van dementie. Roken vergroot o.a. de kans op vaataandoeningen, dus ook bij vaten in de hersenen. Verder ontstaat er een verhoging van de z.g. oxidatieve stress.

Die wordt veroorzaakt als het lichaam te veel vrije radicalen bevat.

Vrije radicalen zijn een restproduct van chemische reacties in het lichaam.

Bij rokers zien we meer oxidatieve stress dan bij niet-rokers. Bij de ziekte van Alzheimer is ook sprake van een verhoogde oxidatieve stress. Antioxidanten in voeding kunnen de hoeveelheid vrije radicalen verminderen en dus ook de oxidatieve stress doen afnemen. Volgens Breteler blijkt uit studies dat rokers minder antioxidanten binnen krijgen dan niet-rokers.

 

De onderzoekers maken verder nog onderscheid in het wel of niet hebben van een gen dat de kans op Alzheimer vergroot.

Als er geen genetische factor is voor Alzheimer, dan is de kans hierop bij rokers niet verhoogd. Is er wel een genetische predispositie en men rookt, dan is de kans op het krijgen van Alzheimer 70% hoger.

 

*) ERGO: Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek

 

 

 

Onderstaande literatuursamenvatting mag niet worden gezien als reclame voor producten.
Het dient louter ter informatie over de invloed van voeding(sstoffen) op de gezondheid. Lees ook de disclaimer.

OrthoActueel.nl