Rode wijnpolyfenolen voor vasculaire gezondheid
Biochemical and Biophysical Research Communications, 14 January 2011, Vol. 404
“Chronic intake of red wine polyphenols by young rats prevents aging-
decline in physical performance: Role of NADPH oxidase”.
S. Dal-
Suppletie met polyfenolen uit rode wijn kunnen de leeftijdgerelateerde functievermindering van de bloedvaten afremmen, zo
blijkt uit een studie bij ratten. Ratten die polyfenolen kregen bleken een lagere
disfunctie te
hebben van het endotheel en tevens een minder snelle achteruitgang van de fysieke activiteiten.
Bij het ouder worden is verslechtering van de endotheelfunctie een natuurlijk voortschrijdend
proces dat de basis vormt voor veel leeftijdgerelateerde aandoeningen, waaronder
cardio-
vasculaire.
Men neemt aan dat het werkingsmechanisme gelegen is in een vermindering van de oxidatieve
stress, die ontstaat door remming van het enzym NADPH-
bij de verharding van de arteriën.
Franse Paradox
De lage incidentie van hartvaatziekten en obesitas onder de Fransen, ondanks het vrij vette
eten en de flinke wijnconsuptie, werd in 1992 door Dr. Serge Renaud (Univ. Bordeaux)
om-
schreven als de Franse Paradox. Momenteel ligt de focus wat dit betreft vooral op resveratrol.
Studieopzet en resultaat
In deze dierstudie werden z.g. Wistarratten verdeeld over 4 groepen. Groep 1 kreeg
3% ethanol (controle), groep 2 en 3 kregen respectievelijk 25 mg en 75 mg rode wijnpolyfenolen
in 3% ethanol per kg lichaamsgewicht per dag, groep 4 kreeg 100 mg apocynine (antioxidant
en NADPH-
gestopt bij 40 weken.
Beide groepen die polyfenolen kregen en de groep met apocynine lieten een significante
vermindering zien van leeftijdgerela-
teerde oxidatieve stress in het endotheel. In de groep met de hoogste dosering polyfenolen werd tevens een tragere achteruitgang van de fysieke prestaties gezien t.o.v. de andere 3 groepen.
“De belangrijkste waarneming in deze studie is dat regelmatig gebruik van rode wijnpolyfenolen
bij jonge ratten de leeftijdgerelateerde dysfunctie van het endotheel voorkwam” aldus
de onderzoekers. “Het beschermende effect van rode wijnpolyfenolen kan een gevolg
zijn van de directe antioxidatieve werking, maar mogelijk ook door veranderingen
in het expressiepatroon van endogene pro-
OrthoActueel.nl