Hippocrates:

“Uw voeding is uw geneesmiddel,
uw geneesmiddel is uw voeding”
Terug.
Onderstaande literatuursamenvatting mag niet worden gezien als reclame voor producten.
Het dient louter ter informatie over de invloed van voeding(sstoffen) op de gezondheid. Lees ook de disclaimer.

OrthoActueel.nl

 

Hoge koperwaarden verslechteren longfunctie
 

September 2005 - European Journal of Clinical Nutrition (vol. 59, p 1043 – 1048)


Volgens Britse wetenschappers kan koper in de voeding een negatieve invloed hebben op de gezondheid van de longen. Deze wetenschappers bevestigden tevens het positieve effect van vitamine C en selenium.

Een verhoogde inname van antioxidanten bleek al eerder van betekenis voor een betere longfunctie, maar het is voor het eerst dat er een mogelijk negatief effect werd gevonden m.b.t. koper.
De waarneming komt van een team van wetenschappers van de Universiteit van Nottingham, die de bevindingen publiceerde in de septemberuitgave van het European Journal of Clinical Nutrition.

Men onderzocht 479 personen in de leeftijd van 18 tot 65 jaar. Men ontdekte dat mensen met een hoge koperspiegel minder zuurstof konden uitademen in de gestelde tijd dan mensen met een lage koperspiegel. Er was dus minder ademvolume.

Adrew Fogarty van het wetenschappelijke team: "Het merendeel van de koperinname via de voeding komt uit het water.

M.n. als er koperen waterleidingen aanwezig zijn", voegde hij er aan toe.*) Aan de andere kant zouden de antioxidatieve nutriënten vitamine C en selenium juist de schade aan longen t.g.v. oxidatie kunnen verminderen, aldus Fogarty.  

 

*) In Nederland hebben de meeste huizen koperen waterleidingen en is de gemiddelde dagelijkse koperinname vaak voldoende of wellicht aan de ruime kant.

Iets om rekening mee te houden als men supplementen slikt die koper bevatten!