Hippocrates:

“Uw voeding is uw geneesmiddel,
uw geneesmiddel is uw voeding”
Terug.
Onderstaande literatuursamenvatting mag niet worden gezien als reclame voor producten.
Het dient louter ter informatie over de invloed van voeding(sstoffen) op de gezondheid. Lees ook de disclaimer.

OrthoActueel.nl

 

Sommige mensen hebben last van oprispingen bij visolie.
 

Wat is daar aan te doen?


 

Oprispingen bij visolie zijn niet altijd helemaal te voorkomen, maar er zijn wel een aantal factoren die het probleem kunnen

verminderen.
 

Om te beginnen de capsule altijd bij een maaltijd innemen - de visolie wordt zo a.h.w. ingepakt door het voedsel zodat de kans

op oprispen sterk wordt beperkt.
 

Visolie niet innemen met een warme vloeistof. De gelatine capsule zal eerder smelten waardoor de visolie eerder vrij komt (b.v.

in de slokdarm al i.p.v. de maag).
 

Houdbaarheidstermijn

 

Sommige visolie heeft een (te) lange houdbaarheidstermijn. Zeker als de bewaaromstandigheden niet optimaal waren (te warm

b.v.), kunnen de visvetzuren geoxideerd zijn. Het product is dus ranzig en dat zorgt voor een beduidend grotere kans dat er

oprispingen ontstaan. Een houdbaarheidstermijn van maximaal 2,5 jaar is realistisch, mits het product onder de juiste omstan-

digheden wordt bewaard en vitamine E als antioxidant bevat.

Een product dat bij het openmaken van de flacon of blister al stinkt (ranzig ruikt - een sterke vislucht heeft) niet gebruiken.

Ranzige olie is ongezond! Een lichte vissmaak en -geur bij het openmaken van een capsule is normaal. Visolie dient ook

bacteriologisch van goede kwaliteit te zijn. Producten uit o.a. IJsland, Noorwegen en Canada bieden op dat punt veiligheid en

zekerheid. De visolie moet het liefst zo min mogelijk worden bewerkt om de kwaliteit van het oorspronkelijke product te behou-

den zonder oxidatie.

 

Wat is een goede visolie?

     

Goede natuurlijke visolie bevat gemiddeld 30% omega-3 vetzuren, meestal in de verhouding 18% EPA en

12% DHA. Indien een product een hoger percentage omega-3 vetzuren bevat zullen dit vrijwel altijd

ethylesters zijn. Deze ethylesters zijn anders dan de triglycerides die in een natuurlijke visolie voorkomen.

Ethylesters zijn in feite kunstmatige vetzuurtypes die niet aan te bevelen zijn voor de consumptie. Zij moeten

altijd eerst in het lichaam worden omgezet in de voor de mens bruikbare triglycerides of vrije vetzuren.