Hippocrates:

“Uw voeding is uw geneesmiddel,
uw geneesmiddel is uw voeding”
Terug.

Antioxidanten: De opkomst van de polyfenolen

 

Nutraingredients - USA.com maart - 2009

 

Voor veel gebruikers van antioxidanten blijft het bij de vitamines C, E en bètacaroteen. Er is evenwel een groeiende kennis

omtrent de polyfenolen die als antioxidanten in groente en fruit zitten, waardoor er meer behoefte is aan onderzoek naar deze groep antioxidanten.

 

Polyfenolen behoren tot een groep biochemische substanties die in planten voorkomen en gekarakteriseerd worden door een

of meer fenolgroepen.

 

De hoeveelheid studies m.b.t. de krachtige antioxidatieve eigenschappen van polyfenolen en flavonoïden neemt sterkt toe.

Ming Hu van de Universiteit van Houston wijst er evenwel op dat er ook meer relevante studies zouden moeten worden gedaan naar de biologische beschikbaarheid en de toepasbaarheid van m.n. de polyfenolen. Dit met het doel om deze succesvol te ontwikkelen tot chemo-preventieve stoffen in de toekomst.

 

Preventie kanker, hart- en vaatziekten

 

Er wordt uitgebreid onderzoek gedaan naar de sterke antioxidatieve eigenschappen van polyfenolen, hun vermogen om schadelijke vrije radicalen te vangen en de daaraan verbonden gunstige invloeden op de gezondheid. Veel studies wijzen op de mogelijke bescherming die polyfenolen bieden m.b.t. de ontwikkeling van kanker, hart- en vaatziekten en mogelijk zelfs Alzheimer.

 

In een recente Franse studie (Journal of Agricultural and Food Chemistry, vol. 57 - 2009) heeft men in de extracten van 30 verschillende planten een significante overeenkomst gevonden tussen de antioxidatieve activiteit en de totale hoeveelheid polyfenolen. Dit wijst er op dat polyfenolen de belangrijkste bijdrage leveren aan de antioxidatieve eigenschappen van die planten.

 

Meer polyfenolen in voeding dan C en E

 

Volgens een editorial in American J. of Clinical Nutrition (juli 2008, vol. 88) stelden Johanna Geleijnse en Peter Hollman van Wageningen  Universiteit  dat  flavonoïden  een significante bijdrage leveren aan de antioxidantencapaciteit bij mensen. Er zijn meer dan 6000(!) verschillende flavonoïden beschreven en de dagelijkse inname daarvan kan oplopen tot wel 1 gram per dag. Ter vergelijking: de gecombineerde dagelijkse inname van vitamine C, E en bètacaroteen uit de voeding is vaak niet meer dan 100 mg.

Indeling

 

Flavonoïden kunnen worden opgesplitst in subgroepen: anthocyanen zoals worden aangetroffen in bessen, flavonolen in een variëteit aan fruit en groente, flavonen uit tijm en peterselie, flavononen uit citrus, isoflavonen uit soja, mono- en polymere flavenolen als catechinen in thee en proantho-cyanidines uit bessen, druiven en cacao. Non-flavonoïden zijn o.a. fenolzuren, lignanen en stilbenen zoals resveratrol.  

 

De ene polyfenol is de andere niet

 

Polyfenolen, m.n. flavonoïden, zijn niet allemaal gelijk. Zo hebben onderzoekers van de Universiteit van Oregon (USA) gemeld dat vooral de structuur van anthocyanen (de antioxidatieve pigmenten in fruit en groente) de sleutel

is in de strijd tegen kanker. Volgens een artikel het Journal of Agricultural and Food Chemistry hebben bepaalde anthocyanen

een grotere activiteit tegen coloncarcinoom dan andere.

 

Meer onderzoek nodig

 

De onderzoekers stellen dat er nog veel onderzoek nodig is om uit te zoeken wat de rol is van de anthocyaninestructuur en de chemoprotectieve effecten van polyfenolen.

 

 

 

 

Onderstaande literatuursamenvatting mag niet worden gezien als reclame voor producten.
Het dient louter ter informatie over de invloed van voeding(sstoffen) op de gezondheid. Lees ook de disclaimer.

OrthoActueel.nl