Hippocrates:

“Uw voeding is uw geneesmiddel,
uw geneesmiddel is uw voeding”
Terug.
Onderstaande literatuursamenvatting mag niet worden gezien als reclame voor producten.
Het dient louter ter informatie over de invloed van voeding(sstoffen) op de gezondheid. Lees ook de disclaimer.

OrthoActueel.nl

 

Omega-3 van belang voor gezonde ogen - een meta-analyse

 

Archives of Ophthalmology, vol 126, nr.6.

 

E.W.-T. Chong, A.J. Kreis, T.Y. Wong, J.A. Simpson, R.H. Guymer

“Dietary n-3 fatty acids and fish intake in the primary prevention of age-related macular degeneration – a systemic review and meta-analysis”.

 

Een hoge inname van omega-3 vetzuren en vis kan de leeftijd gerelateerde maculadegeneratie (age-related macula degeneration - AMD) verminderen met gemiddeld 35%. Na analyse van de cijfers van 9 studies komen onderzoekers van de Universiteit van Melbourne tot de slotsom dat omega-3 vetzuren en de consumptie van vis 2 x per week de kans op AMD kan verminderen.

Het betrof de data van 88.974 deelnemers en 3.203 mensen met AMD.

Wereldwijd zijn ca. 25 tot 30 miljoen mensen getroffen door AMD. Met de veroudering van de babyboomgeneratie verwacht

men een verdrievoudiging van dit aantal in 2025.

 

Age-related Macula Degeneration (AMD)

 

AMD is een degeneratieve aandoening van het netvlies, waarbij er verlies optreedt van het gezichtsver-mogen in het centrum en er uiteindelijk alleen wat gezichtsvermogen overblijft aan de randen. Het is van belang dat AMD vroeg wordt opgespoord om de schade te beperken. De rol van voeding wordt helaas nog niet zo onderkend. Het omega-3 vetzuur DHA (docosahexaeenzuur) speelt een essentiële rol in de membraan van het netvlies - het wordt er in hoge concentraties aangetroffen.

 

Opmerking: In een eerdere studie door Redmer van Leeuwen, MD, Ph.D, Erasmus Universiteit Rotterdam, is aangetoond dat het eten van antioxidantrijke voeding het risico van AMD met 35% kan verminderen (JAMA vol. 294:3101-3107).