Hippocrates:

“Uw voeding is uw geneesmiddel,
uw geneesmiddel is uw voeding”
Terug.
Onderstaande literatuursamenvatting mag niet worden gezien als reclame voor producten.
Het dient louter ter informatie over de invloed van voeding(sstoffen) op de gezondheid. Lees ook de disclaimer.

OrthoActueel.nl

 

Hogere inname omega-3, vitamine C en E verlagen risico pancreaskanker

 

International Journal of Cancer, Volume 127, Issue 8

 

“Intake of fatty acids and antioxidants and pancreatic cancer in a large population-based case-control

study in the San Francisco Bay Area”.  Z.Gong, E.A.Holly, F.Wang, J.M.Chan, P.M.Bracci

 

 

Analyse van data van bewoners in de San Fransisco Bay-regio tonen aan dat een consumptie van minstens 850 mg omega-3 vetzuren per dag een reductie kan geven van 53% op het risico van pancreascarcinoom vergeleken met een inname van 330 -

580 mg.

 

Vitamine C en E ook gunstig

 

De hoogste gemiddelde inname van C en E (uit supplementen) bleken het risico met respectievelijk 31% en 33% te verlagen t.o.v. de laagst gemiddelde inname. De onderzoekers van de Universiteit van California vermelden tevens dat een hoge inname van verzadigde vetten en sommige enkelvoudig onverzadigde vetten het risico van pancreas-carcinoom verhogen.

 

Studieopzet

 

Bracci et al analyseerden data van 532 mensen met pancreascarcinoom en vergeleken die met data van 1701 kankervrije personen. Hoge consumptie van verzadigde vetten bleken het risico met 60% te verhogen. De enkelvoudig verzadigde vetzuren palmitoleïnezuur (uit palmolie) en oliezuur (vooral in olijfolie) waren geassocieerd met een respectievelijke toename van 60 en

40%. Maar ook linoleenzuur (meervoudig onverzadigd) zou volgens de auteurs het risico verhogen.

 

Verklaring

 

Men denkt dat de antioxidatieve eigenschappen van vitamine C en E een rol spelen, maar hoe het zit met de vetzuren is nog onduidelijk. Mogelijk is er een relatie tussen bepaalde vetzuren en galzuren die een verhoogde reflux kunnen geven in de pancreas.