Hippocrates:

“Uw voeding is uw geneesmiddel,
uw geneesmiddel is uw voeding”
Terug.
Onderstaande literatuursamenvatting mag niet worden gezien als reclame voor producten.
Het dient louter ter informatie over de invloed van voeding(sstoffen) op de gezondheid. Lees ook de disclaimer.

OrthoActueel.nl

 

Koffie kan beschermen tegen DNA-schade

 

Mutation Research/Fundamental and Molecular Mechanisms of Mutagenesis
Voorpublicatie internet, September 2010

 

“Impact of paper filtered coffee on oxidative DNA-damage: Results of a clinical trial“.  
M. Misik, C.Hoelzl, K.H.Wagner, C.Cavin , et al.

 
Volgens een pan-Europese studie kan het dagelijkse kopje koffie de oxidatieve schade aan DNA met
12% verlagen. Onderzoekers van de Universiteit van Wenen, Nestlé en de Universiteit van Belgrado rapporteren dat papiergefilterde koffie - de meest geconsumeerde vorm in Centraal-Europa en de VS - bescherming biedt tegen oxidatieve DNA-schade. Evenwel werden er geen veranderingen in de totale antioxidantenstatus waargenomen.
"Het is denkbaar dat indirecte effecten, zoals verminderde opname van glucose via het maagdarmkanaal die werd gezien bij specifieke koffiesoorten en
bij chlorogene zuren, een rol kunnen spelen. Bekend is dat veranderingen van het energie-metabolisme kunnen leiden tot verminderde vorming van reactieve zuurstofvormen in de mitochondria ,"
aldus de onderzoekers.

 

Gezondheidsvoordelen

Koffie is een van de rijkste bronnen van polyfenolen in het Westerse dieet. Een kop koffie bevat 350 milligram. De meest voorkomende verbindingen in koffie zijn chlorogene zuren. In de groene koffieboon tot wel 12%. Van deze verbindingen is cafeïnezuur het sterkst aanwezig (Mario Ferrucci, Perdue Universiteit, in Physiology & Behavior, 2010).

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Caffeïne >>

Studiedetails

38 personen namen deel aan deze gecontroleerde interventiestudie met een cross-over design. De proefpersonen kregen 800 ml koffie of water per dag gedurende vijf dagen. Aan het einde van deze periode werd een reductie van DNA-schade waargenomen bij de koffiedrinkers. Als maatstaf gebruikte men de hoe-veelheid geoxideerde purines welke bij de koffiedrinkers 12,3% lager was. "Over het algemeen wijzen de resultaten erop dat de consumptie van koffie endogene vorming oxidatieve DNA-schade in de mens voorkomt”, aldus de onderzoekers.