Hippocrates:

“Uw voeding is uw geneesmiddel,
uw geneesmiddel is uw voeding”
Terug.
Onderstaande literatuursamenvatting mag niet worden gezien als reclame voor producten.
Het dient louter ter informatie over de invloed van voeding(sstoffen) op de gezondheid. Lees ook de disclaimer.

OrthoActueel.nl

 

Multivitamines: Jongere biologische leeftijd

 

American Journal of Clinical Nutrition  -  Vol. 89 nr. 6 juni 2009

 

Q. Xu, C.G. Parks, L.A. DeRoo, R.M. Cawthon, D.P. Sandler, H. Chen.
“Multivitamin use and telomere length in woman”
National Institute of Environmental health Sciences, USA

 

In dit onderzoek werd er gekeken naar de lengte van telomeren (DNA-reeksen aan het einde van de chromosomen die korter worden als cellen vernieuwen) en de leeftijd.

 

Lengte laat veroudering zien

 

De veroudering en levensverwachting van normale, gezonde cellen is gekoppeld aan het z.g. “telomerase shortening mechanism”, dat de cel maximaliseert tot een bepaald aantal celdelingen. Tijdens celdelingen zorgen de telomeren ervoor dat er geen chromosomen met elkaar kunnen samensmelten of anders worden opgebouwd. Dit zou tot kanker kunnen leiden.

Elisabeth Blackburn, een pionier in de kennis over telomeren vergelijkt ze met de nesteltjes aan schoenveters. Zonder deze zou de veter gaan rafelen. Bij elke celdeling worden de telomeren korter. Daarnaast zijn ze erg gevoelig voor oxidatieve stress.

 

Multivitamines - langere telomeren      

 

Dr. Chen en medewerkers stellen dat de lengte van de telomeren daarom een marker kan zijn voor de biologische leeftijd.

Multivitamines hebben een gunstige invloed op die lengte vanwege de invloed op de oxidatieve stress en de chronische ontstekingen. De telomeren van de dagelijkse gebruikers van multivitamines bleken 5,1% langer te zijn.

“Multivitaminegebruikers hebben vaak een gezondere leefstijl en een hogere inname van micronutiënten. Dat maakt het moeilijk om een goede epidemiologische interpretatie te maken aangaande het gebruik van multivitamines”, aldus Chen.

 

Conclusie

 

De conclusies zijn nog wat prematuur en er zijn meer studies nodig om e.e.a. te bevestigen, maar het gebruik van multivitamines lijkt gunstig.