Hippocrates:

“Uw voeding is uw geneesmiddel,
uw geneesmiddel is uw voeding”
Terug.
Onderstaande literatuursamenvatting mag niet worden gezien als reclame voor producten.
Het dient louter ter informatie over de invloed van voeding(sstoffen) op de gezondheid. Lees ook de disclaimer.

OrthoActueel.nl

 

Interacties met vitamine D

Er zijn niet zoveel interacties waar op moet worden gelet bij toepassing van vitamine D in combinatie met geneesmiddelen.

Er zijn diverse geneesmiddelen die een verlaging laten zien van de serum vitamine D-spiegel:
Anti-epileptica zoals fenobarbital, carbamazepine (o.a. Tegretol®), primidon (Mysoline®), valproïnezuur (o.a. Depakine®, Orfiril®, Propymal®).
 

Maagzuurremmende middelen van het type H2-receptorantagonisten verstoren de vitamine D stofwisseling waardoor er een te lage serumspiegel van vitamine D kan ontstaan.
Bekende middelen zijn: cimetidine (Tagamet
®), ranitidine (Zantac®), famotidine (Pepcid®) en nizatidine (Axid®).

 

Glucocorticoïden zoals prednison, prednisolon, triamcinolon en dexamethason verlagen de vitamine D-serumspiegel. Bij langdurig gebruik van deze corticosteroïden is bekend dat ze osteoporose kunnen veroorzaken. Dit is niet alleen ten gevolge van een verlaging van de vitamine D-serumspiegel, maar ook door verlaging van de calciumspiegel en een verhoogde activiteit van de osteoclasten (botafbrekende cellen). Suppletie met zowel vitamine D als met calcium en vitamine K2 is aan te bevelen.

 

Suppletie met vitamine D kan de werking van de calciumblokker verapamil (Isoptin®) verminderen. Iets om rekening mee te houden bij het adviseren van extra vitamine D.

 

Orlistat (Xenical®) remt de opname van vetten en wordt toegepast bij de behandeling van overgewicht. Hierdoor kan er een tekort ontstaan aan vetoplosbare vitamines waaronder vitamine D.

 

Bronnen: Arzneimittel und Mikronährstoffe, A-Z Guide to Drug-Herb-Vitamin
Interactions, www.apotheek.nl, www.consumed.nl.