Hippocrates:

“Uw voeding is uw geneesmiddel,
uw geneesmiddel is uw voeding”
Terug.
Onderstaande literatuursamenvatting mag niet worden gezien als reclame voor producten.
Het dient louter ter informatie over de invloed van voeding(sstoffen) op de gezondheid. Lees ook de disclaimer.

OrthoActueel.nl

 

IJzer en calcium verhogen kans op longkanker

 

Gr. Brittannië – dec. 2005 – Harvard School of Public Health [Epidmiology – Vol 16, no. 6]

 

Hoog ijzer en hoge inname van calcium (zowel uit voeding als supplementen) verhogen de kans op longkanker. Het verband tussen deze mineralen en longkanker is groter bij rokers.

Hoge inname van ijzer was al in verband gebracht met een verhoogd risico van colorectale kanker. Calcium lijkt een beschermen-de invloed te hebben m.b.t. sommige kankers, maar is ook geassocieerd aan een hogere kans op prostaatkanker.

Zink blijkt gunstig te zijn – het verlaagt de kans op borst-, prostaat- en coloncarcinoom. Studie gestart in 1992  met  923 patiënten met longkanker en met 1125 controlepersonen. Bij een inname van 22 mg ijzer per dag is de kans op longkanker statistisch verdubbeld. Voor calcium is het risico 50% hoger bij een inname van 1270 mg of hoger per dag.

De EU aanbevelingen voor calcium en ijzer zijn respectievelijk 800 mg en 14 mg.

 

De verhoogde kans op longkanker is voornamelijk toe te schrijven aan non-heam ijzer (dus ijzer uit plantaardige bronnen*). Heamijzer komt voor in dierlijke voeding (vlees).

Roken blijft evenwel de grootste risicobron m.b.t. longkanker.

 

*) IJzer in supplementen is ook non-haem ijzer.