Hippocrates:

“Uw voeding is uw geneesmiddel,
uw geneesmiddel is uw voeding”
Terug.
Onderstaande literatuursamenvatting mag niet worden gezien als reclame voor producten.
Het dient louter ter informatie over de invloed van voeding(sstoffen) op de gezondheid. Lees ook de disclaimer.

OrthoActueel.nl

 

Te veel ijzer kan de kans op overlijden t.g.v. kanker verhogen

 

USA – april 2005 - "Annals of Family Medicine" nr. 3- 2005, pag. 131-137


In een 12-jarige Amerikaanse cohortstudie blijkt dat het gebruik van veel ijzerrijke voedingsmiddelen de kans op kanker kan verhogen. In dat kader kan men zich afvragen of het verrijken van voedingsmiddelen met ijzer wel zo verstandig is.

Onderzoekers van de Medische Universiteit van South Carolina hebben gegevens uit de National Health and Nutrition Examination Survey 1976–1980 (NHANES II) and the NHANES II Mortality Study 1992 van 9229 personen geanalyseerd.

Mensen met een verhoogde transferrineverzadiging - een aanwijzing voor een ijzeroverload – die veel ijzer met de voeding binnenkregen, bleken een verhoogde kans op kanker en overlijden t.g.v. kanker te hebben.

 

Transferrineverzadiging van meer dan 60% werd al eerder aangemerkt als een kankerrisicofactor, maar de onderzoekers wilden onderzoeken of de voedingsinname van ijzer de kans op kanker vergrootte bij personen met een transferrineverzadiging van minder dan 60%. Ze ontdekten, dan mensen met een transferrineverzadiging van meer dan 45% en een inname van meer dan 18 mg ijzer per dag een 2,24 keer grotere kans op het krijgen van kanker hadden dan zij die een normale transferrineverzadiging hadden en een lage dagelijkse ijzerinname. Eenvoudige voedingsaanpassingen kunnen het risico van kanker helpen verminderen als er een hoge transferrineverzadiging aanwezig is, zo stellen de auteurs. Hierbij vragen ze zich af of het nu wel zo verstandig is om voeding te verrijken met ijzer. Volledige artikel op: http://www.annfammed.org/cgi/content/abstract/2/2/139

 

Gezien het bovenstaande kan men zich afvragen of het wel zo verstandig is om voedingssupplementen te gebruiken met ijzer. Al eerder waren er aanwijzingen dat een te veel ijzer kan werken als pro-oxidant en zo het risico van arteriosclerose kan verhogen. De meeste op de markt zijnde multivitamineproducten bevatten ijzer. Iets om rekening mee te houden?