Hippocrates:

“Uw voeding is uw geneesmiddel,
uw geneesmiddel is uw voeding”
Terug.

Hyper door kleurstoffen

 

Southampton University, september 2007

 

Combinatie met conserveermiddel de boosdoener

 

Een combinatie van het conserveermiddel natriumbenzoaat E211) en bepaalde kunstmatige kleurstoffen blijkt hyperactief gedrag te vertonen. Het Britse voedselagentschap (FSA - Food Standards Agency) meldde dit na onderzoek aan de Universiteit van Southampton. Het gaat m.n. om een mix van de azo-kleurstoffen zonnegeel (E110), chinolinegeel (E104), azorubine (E122) en allurarood (E129).

September 2007:

 

De Europese Commissie heeft de EFSA (European Food Safety Authority) gevraagd een Engelse studie te beoordelen die bepaalde kleurstoffen en conserveermiddel natriumbenzoaat (E211) in verband brengt met hyperactiviteit bij kinderen.

 

Maart 2008:

 

De uitkomsten van de 'Southampton-studie' zijn geen reden het aanbevolen dagelijks maximum van kleurstoffen of het conserveermiddel natriumbenzoaat (E211) te verlagen. Zo beoordeelt de EFSA de studie.

 

April 2008:

 

De FSA en de Europese Consumentenbond (BEUC) willen een verbod op zes kleurstoffen (E102 Tartrazine, E104 Chinolinegeel, E110 Zonnegeel, E122 Carmoisine, E124 Ponceau 4R en E129 Allurarood) die kinderen hyperactief maken. De FSA dringt er bij de EU op aan, te zorgen voor een verbod. Het voedselagentschap wil bovendien dat Britse ministers ervoor zorgen dat voedings-middelenfabrikanten in 2009 vrijwillig de stoffen uit hun producten halen.

De Europese Voedselwaren Autoriteit (EFSA) vindt dat de conclusie van de Southampton studie niet voldoende reden geeft tot aanpassing van de huidige regels.

 

Juli 2008:

 

De aanwezigheid van deze azo-kleurstoffen in voedsel en dranken moet vanaf medio 2010 worden aangegeven op verpakkingen. Dat heeft het Europees Parlement besloten in een compromis met de EU-lidstaten. Voedsel- en drankenproducenten hebben vanaf begin 2009 twee jaar de tijd om een label met daarop een waarschuwing voor de kleurstoffen aan te brengen op hun producten. Op het label komt te staan:


'AZO-KLEURSTOFFEN KUNNEN EEN ALLERGISCHE REACTIE
UITLOKKEN EN HYPERACTIVITEIT VEROORZAKEN BIJ KINDEREN'.

 

Europarlementariër Dorette Corbey (PvdA): 'Een etiket informeert ouders en andere consumenten. Die kunnen zo een bewuste keuze maken.'
Het Europees Parlement besliste verder dat toevoegingen in voedsel, zoals zoetstoffen, kleur- en conserveermiddelen, antioxidanten en emulgators alleen worden toegestaan als ze veilig zijn in gebruik en de consument niet misleiden. De toevoegingen moeten van het parlement verboden worden in voedsel voor baby's en kleine kinderen.

 

Opmerking: sommige ouders zullen zich niet veel aantrekken van zo’n overigens terechte waarschuwing op het etiket. Zij roken er b.v. nog lustig op los, ook in het bijzijn van hun kinderen. Verder hebben kinderen vaak een

grote invloed op het aankoopgedrag van de ouders. En kinderen “beoordelen” voedingsstoffen nu eenmaal meer

op smaak en voorkomen dan op de gezonde inhoud. Als kinderen zelf snoep e.d. kopen is de kans dat ze zich

laten leiden door deze waarschuwing waarschijnlijk zeer klein.

Onderstaande literatuursamenvatting mag niet worden gezien als reclame voor producten.
Het dient louter ter informatie over de invloed van voeding(sstoffen) op de gezondheid. Lees ook de disclaimer.

OrthoActueel.nl