Hippocrates:

“Uw voeding is uw geneesmiddel,
uw geneesmiddel is uw voeding”
Terug.
Onderstaande literatuursamenvatting mag niet worden gezien als reclame voor producten.
Het dient louter ter informatie over de invloed van voeding(sstoffen) op de gezondheid. Lees ook de disclaimer.

OrthoActueel.nl

 

Vitamine D blijkt belangrijker voor de botten dan calcium.
 

IJsland – november 2005 – Journal of the American Medical Association – vol.294, no 18
 

Inname van meer dan 800 mg calcium per dag is onnodig voor gezonde botten als het lichaam voldoende vitamine D heeft, aldus IJslandse onderzoekers. In een studie met 944 gezonde volwassenen vrijwilligers blijkt een adequate vitamine D spiegel er voor te zorgen dat er een ideale spiegel van parathormoon (PTH) kan worden gegarandeerd. Inname van meer dan 1200 mg calcium is niet genoeg om een ideale PTH-spiegel te bereiken als de vitamine D status ontoereikend is.
 

Osteoporose veroorzaakt in Europa ca. 1.1 miljoen fracturen per jaar. Dus is een goede gezondheid van botten van groot belang. De vraag is of de huidige aanbeveling (RDA, ADH) voor vitamine D mogelijk moet worden verhoogd. Als er weinig blootstelling is aan zon dan is er al een advies voor een verhoogde inname. Vitamine D heeft een calciumsparend effect en zo lang een goede vitamine D status is verzekerd zijn hoeveelheden van meer dan 800 mg calcium per dag onnodig om het calciummetabolisme te onderhouden.

 

Groot Brittannië en Denemarken hebben recentelijk de aanbevelingen gedaan om vitamine D supplementen te gebruiken in periodes van verminderde zonneschijn.

 

Opmerking:

Ook nu blijkt weer dat meer niet altijd beter is en dat er een nauwe samenwerking is tussen de verschillende nutriënten. Alleen veel calcium is dus geen garantie tegen osteoporose. In een Nederlandse studie (gepubliceerd in het NTvG) werd in het verleden al melding gemaakt van te lage vitamine D spiegels bij allochtone vrouwen die weinig buiten komen en bovendien door hun kledingsgewoontes weinig vitamine D in de huid kunnen vormen onder invloed van zonlicht. Calciumsuppletie is wel zinvol, maar een totale inname van meer dan 800 mg per dag lijkt dus onnodig bij een goede vitamine D status.