Hippocrates:

“Uw voeding is uw geneesmiddel,
uw geneesmiddel is uw voeding”
Terug.

Broccoli-extract kan de huid beschermen tegen schadelijk UV

Fotochemestry & Photobiological Sciences - April 2010, Royal Society of Chemestry

“Dietary glucoraphanin-rich broccoli sprout extracts protect against UV-radiation-induced skin

carcinogenesis in SKH-1 hairless mice”.

A.T. Dinkova-Kostova, J.W. Fahey, A.L. Benedict, S.N. Jenkins, L. Ye, S.L. Wehage, P. Talalay - Johns Hopkins University, Baltimore

 

Extracten van broccolikiemen kunnen de kans op huidkanker verminderen, zo blijkt uit een studie met haarloze muizen. Haarloze muizen kregen gedurende 13 weken een extract van broccolikiemen terwijl ze werden blootgesteld aan UV-straling. In vergelijk met een controlegroep bleken de broccolimuizen 25% minder huidtumoren te ontwikkelen en bij de muizen die wel een tumor kregen, was deze gemiddeld 70% kleiner.

 

Vooral broccolikiemen gunstig

Kruisbloemige groentes, zoals bloemkool, broccoli, witte kool, spruiten, bevatten grote hoeveel-heden z.g. glucorafaninen (Grn+). Broccolikiemen zijn de rijkste bron van deze glucorafaninen en bevatten tot 50 x meer hiervan dan volgroeide broccoli. Glucorafaninen, ook wel glucosinolaten (SGS) genoemd worden in het lichaam omgezet in isothiocyanaten. De belangrijkste in broccoli is sulforafaan (deze term wordt doorgaans het meest gebezigd als men het over de werkzame stoffen heeft in broccoli e.d.).

 

Opzet studie

Haarloze muizen werden gedurende 17 weken blootgesteld aan chronische UV-straling. Daarna werd de groep gesplitst in een groep die dagelijks broccolikiemen-extract (10 mol glucorafanine) kreeg en een groep die geen broccoli kreeg. Na 13 weken bleek de broccoligroep 25% minder tumoren te hebben ontwikkeld en bij de muizen die wel tumoren ontwikkleden waren deze 70% kleiner.

 

Huidkankerincidentie

Volgens Cancer Research UK zijn alleen al in Groot Brittannië 82.000 non-melanoma huidkankergevallen gedocumenteerd.

Als dit kan worden verminderd door voedingsinterventie en/of suppletie zou dat welkom zijn.

 

Onderstaande literatuursamenvatting mag niet worden gezien als reclame voor producten.
Het dient louter ter informatie over de invloed van voeding(sstoffen) op de gezondheid. Lees ook de disclaimer.

OrthoActueel.nl