Hippocrates:

“Uw voeding is uw geneesmiddel,
uw geneesmiddel is uw voeding”
Terug.

Broccolikiemen - extract met zeer krachtige bioactive stoffen

 

Kiemen bevatten gewoonlijk veel meer actieve stoffen die nuttig zijn voor onze gezondheid dan de volgroeide groente. Zeker broccolikiemen bevatten zeer nuttige stoffen (isothiocyanaten) voor onze gezondheid, zoals sulforafanen en indolen.

Sulforafaan is een uiterst effectieve inductor van fase-2-enzymen, die het vermogen van dierlijke cellen om het lichaam te beschermen tegen ziekten, versterken. Sulforafaan komt vooral voor in kruisbloemige groente zoals broccoli, andere koolsoorten en radijs. De voorloper, sulforafaanglucosinolaat, is te beschouwen als een indirecte antioxidant. Dit betekent dat deze stof, in tegenstelling tot directe antioxidanten (b.v. vitamine E en C,  bètacaroteen), de vrije radicalen niet rechtstreeks neutraliseert. Indirecte antioxi-danten stimuleren de activiteit van de fase-2 ontgiftingsenzymen. Dit proces vindt zowel in de lever als in de darmwandcellen plaats. Dr. Talalay  van de Johns Hopkins Universiteit  USA omschrijft het als volgt: "Deze enzymen  fungeren als verdedigingsmechanisme. Ze induceren een brede antioxi-dantactiviteit die zich voortdurend herhaalt. Hierdoor wordt  een groot aantal vrije radicalen geneutraliseerd voordat ze de celschade kunnen veroorzaken die kan leiden tot mutaties en daardoor tot kanker." Voorts zegt Dr. Talalay dat de effecten van deze indirecte antioxidanten doorgaan, ook nadat ze het lichaam hebben verlaten. Dit in tegenstelling tot rechtstreekse antioxidanten, die maar één radicaalmolecuul tegelijk kunnen elimineren en daarbij vernietigd worden. Indirecte antioxidanten hebben een langdurig effect en zetten een doorlopend proces in gang dat dagenlang actief en effectief blijft.

De hoeveelheid sulforafaan in broccolikiemen is 20 tot 50 maal groter  dan in de volwassen broccoli die we als groente kennen.

Voor het behoud van gezonde cellen - en zeker de cellen van onze bloedvaten1) - is broccolikiemenextract zeer gunstig. Naast het sulforafaan bevat broccoli nog een actieve groep isothiocyanaten, genaamd indolen. Ook deze stoffen behoren tot de groep van de

indirecte antioxidanten en stimuleren de productie van ontgiftende leverenzymen en zijn zo betrokken bij de eliminatie van schadelijke vrije radicalen, welke overigens voor het overgrote deel worden gevormd door de fase-1- detoxificatie. Het is daarom van groot belang de niet alleen fase-1 goed functioneert, maar ook  fase-2 de toevloed van vrije radicalen uit fase-1 goed kan verwerken. Groentes die veel isothiocyanaten bevat ten zijn naast broccoli o.a. bloemkool, boerenkool, Chinese kool, groene kool, witte kool, spruiten en snijbiet. Verder komt sulforafaan voor in radijs. Het is dus zeker aan te bevelen om regelmatig een portie kool (kruisbloemigen) te eten.

 

 1

Onderstaande literatuursamenvatting mag niet worden gezien als reclame voor producten.
Het dient louter ter informatie over de invloed van voeding(sstoffen) op de gezondheid. Lees ook de disclaimer.

OrthoActueel.nl