Hippocrates:

“Uw voeding is uw geneesmiddel,
uw geneesmiddel is uw voeding”
Terug.

 

Broccolikiemen voor de behandeling van diabetes

 

Journal of Medicinal Food. 2013 May;16(5):375-82.

 

Bahadoran Z, Mirmiran P, Azizi F.
Potential efficacy of broccoli sprouts as a unique supplement for management of type 2 diabetes
and its complications.

 

Broccoli versus broccolikiemen

 

Broccoli bevat verschillende bioactieve stoffen met uiteenlopende gezonde effecten, die ondertussen vrij goed bekend zijn.
Maar broccolikiemen blijken nog gezonder. Broccolikiemen zijn feitelijk de jonge net ontspruitte broccoliezaadjes. Ze bevatten
alle stoffen die broccoli zelf bevat, maar een hogere concentratie van bioactieve stoffen, zoals sulforafaan. Bovendien bevatten

ze ook het enzym myrosinase, dat sulforafaan en andere stoffen uit broccoli omzet in nog actievere stoffen die verantwoorde-

lijk zijn voor de gunstige effecten. Broccoli zelf bevat ook myrosinase, maar daar hebben we alleen profijt van wanneer het
rauw gegeten wordt. Rauwe broccoli is evenwel niet echt aangenaam, dit in tegenstelling tot broccolikiemen. Helaas vernie-

tigt koken de myrosinase en dus ook een groot deel van de gezonde eigenschappen

van broccoli.

 

Het gevaar van een te hoge bloedsuiker

 

De laatste jaren is veel onderzoek gedaan naar broccolikiemen, juist omdat ze gemakkelijk

rauw gegeten kunnen worden. Daaruit blijkt dat ze beschermen tegen o.a. kanker, hormo-

nale aandoeningen, hart- en vaatziekten en bacteriële infecties. Broccolikiemen blijken ook

een ideaal voedselproduct voor diabetetici.

Een hoge bloedsuikerspiegel veroorzaakt vrije radicalenschade en ontstekingen en bescha-

digt bloedvaten, weefsels, organen en zenuwen. Daardoor ontstaan de typische diabetescomplicaties, zoals hart- en

vaatziekten, zenuwschade (neuropathie), oogaandoeningen (retinopathie), nierschade (nefropathie), enz. Een hoge

bloedsuikerspiegel verhoogt ook het risico van kanker.

 

Ontstekingsremmend en ontgiftend

 

Sulforafaan en andere stoffen uit broccolikiemen zijn ontstekingsremmend, hebben een antioxidatieve werking, ze stimuleren

de ontgifting (lever!) en helpen bij het reguleren van de vet- en suikerbalans in het lichaam.

Patiënten met diabetes die elke dag broccoli-kiemen eten of een supplement van broccolikiemen nemen, hebben na een

tijdje lagere cholesterolspiegels, lagere triglyceridenwaarden, minder geoxideerd LDL-cholesterol, minder ontstekingen en

minder vrije radicalenschade. Ze worden bovendien gevoeliger voor insuline, zodat hun cellen gemakkelijker glucose opnemen

en er minder glucose en insuline in het bloed blijft.

Volgens de onderzoekers is dagelijkse inname van broccolikiemen een uitstekende manier voor diabetici om hun ziekte

onder controle te houden en zich te beschermen tegen de complicaties.

 

Broccolikiemen, hoe kom je er aan?

 

Je kunt de zaadjes zelf laten kiemen, zodat je elke dag verse broccolikiemen hebt. Ze smaken zwak naar radijs en kun-

nen gemakkelijk aan elk gerecht toegevoegd worden. Ook heel geschikt voor op brood als groengarnering.

Biologische zaden zijn o.a. verkrijgbaar bij Dille & Kamille. Gekiemde broccoli vind je soms in de supermarkt, maar vooral

in de natuurvoedingswinkel.

Twee belangrijke kwekers van broccolikiemen zijn Van der Plas Sprouts in Broek op Langedijk en De Peuleschil in Rottevalle.

 

Supplementen

 

Ook zijn er enkele supplementen met broccolikiemen, zoals een product dat specifiek voor de vaten ontwikkeld is en

naast broccolikiemen OPC bevat aangevuld met stoffen voor het behoud van een normaal homocysteïnegehalte.  

 

Zie voor de Engelstalige samenvatting op PubMed:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23631497?report=abstract

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onderstaande literatuursamenvatting mag niet worden gezien als reclame voor producten.
Het dient louter ter informatie over de invloed van voeding(sstoffen) op de gezondheid. Lees ook de disclaimer.

OrthoActueel.nl