Hippocrates:

“Uw voeding is uw geneesmiddel,
uw geneesmiddel is uw voeding”
Terug.

Broccoli kan schade aan coronaire vaten herstellen

Diabetes, on-line voorpublicatie, 15 juli  2008

 

Mingzhan Xue, Qingwen Qian, Adaikalako-teswari Antonysunil, Naila Rabbani, Roya Babaei-Jadidi, and Paul J. Thornalley "Activation of NF-E2-related factor-2 reverses biochemical dysfunction of endothelial cells induced by hyperglycemia linked to vascular disease"  

 

De inname van sulforafaan, een zwavelbevattende stof met een sterk antioxida-tieve werking die o.a. voorkomt in broccoli, blijkt  volgens onderzoekers van de Universiteit van Warwick (GB) de schade aan bloedvaten bij diabetici te beperken en zelfs te kunnen herstellen. Schade aan de bloedvaten wordt mede veroorzaakt door de te hoge bloedsuikerspiegels. Bekend is dat diabetici een verhoogde kans hebben op schade aan de bloedvaten en daardoor eerder het risico lopen hart-vaatziekten te ontwikkelen. Vanwege de te hoge bloedsuiker is er een toename van vrije zuurstofradicalen. Deze radicalen zijn betrokken in het ontstaan van schade aan de bloedvaten. De sterk antioxidatieve werking van sulforafaan kan het aantal reactieve zuurstofverbindingen met 73% doen verminderen.

Sulforafaan bevordert de productie van stoffen (zoals NF-E2-related factor-2 [nrf2]) die de bloedvaten beschermen.

Meer onderzoek is nodig om deze bevindingen te bevestigen en of een dieet met voor sulforafaan-bevattende groentes (kool, spruiten, broccoli, e.d.) er voor kan zorgen dat de gezondheid van diabetici kan worden verbeterd.

Zie ook: http://diabetes.diabetesjournals.org/cgi/content/abstract/db06-1003v1

 

Opmerking: er lijkt vooralsnog niets op tegen te zijn om nu al wat meer sulforafaanbevattende groentes te nuttigen

of gebruik te maken van een voedingssupplement met b.v. sulforafaanrijk broccolikiemenextract.

 

 

Onderstaande literatuursamenvatting mag niet worden gezien als reclame voor producten. Het dient louter ter informatie over de invloed van voeding(sstoffen) op de gezondheid. Lees ook de disclaimer.

OrthoActueel.nl