Hippocrates:

“Uw voeding is uw geneesmiddel,
uw geneesmiddel is uw voeding”
Terug.

Anti-kankereigenschappen van broccoli en kool onderzocht

 

USA - 2009 - Journal of the National Cancer Institute

 

Ravi P. Sahu, Sanjay K. Srivastava

“The Role of STAT-3 in the Induction of Apoptosis in Pancreatic Cancer Cells by Benzyl Isothiocyanate”

Dpt of Pharmaceutical Sciences and Cancer Biology Center, School of Pharmacy,
Texas Tech University Health Sciences Center, Amarillo, Texas USA

 

Onderzoekers in Texas hebben ontdekt hoe een stof in kruisbloemige groentes, zoals broccoli, in staat is om bescherming te bieden tegen alvleesklierkanker (pancreascarcinoom). Kruisbloemige groentes (b.v. broccoli, bloemkool, spruiten en kool) bevatten grote hoeveelheden actieve biochemische stoffen, glucosinolaten genaamd. Deze stoffen worden gemetaboliseerd tot isothio-cyanaten, die bekend staan als krachtige anticarcinogene stoffen. De onder-zoekers melden dat een van deze isothiocyanaten, benzylisothiocyanaat (BITC), in staat is om bescherming te bieden tegen alvleeskliertumoren via een mechanisme dat afhankelijk is van het eiwit STAT-3. Dit STAT-3 activeert en stimuleert overleving en groei van kanker-cellen. Blootstelling van pancreas-kankercellen aan BITC verhoogde de apoptose (geprogrammeerde celdood) doordat de activiteit van STAT-3 werd afgeremd. De gezonde alvleeskliercellen werden niet beïnvloed door BITC.

 

De studie werd uitgevoerd op pancreaskankercellijnen in een groeicultuur en op muizen met pancreascarcinoom.  Conclusie van de onderzoekers: “Alles bij elkaar bieden deze bevindingen een basis voor nader preklinisch en klinisch onderzoek van BITC in de chemopreventie en/of chemotherapie van pancreascarcinoom”

 

 

 

Onderstaande literatuursamenvatting mag niet worden gezien als reclame voor producten.
Het dient louter ter informatie over de invloed van voeding(sstoffen) op de gezondheid. Lees ook de disclaimer.

OrthoActueel.nl