Hippocrates:

“Uw voeding is uw geneesmiddel,
uw geneesmiddel is uw voeding”
Terug.
Onderstaande literatuursamenvatting mag niet worden gezien als reclame voor producten.
Het dient louter ter informatie over de invloed van voeding(sstoffen) op de gezondheid. Lees ook de disclaimer.

OrthoActueel.nl

 

Vitamines en mineralen verminderen kans op blaaskanker

 

Cancer Causes and Control - Voorpublicatie internet januari 2010

 

M.T. Brinkman, M.R. Karagas, M.S. Zens, A. Schned, R.C. Reulen, M.P. Zeegers

“Minerals and vitamins and the risk of bladder cancer: results from the New Hampshire Study”. Supported by the National Institute of Environmental Health Sciences and the National Cancer Institute at the US National Institutes of Health (NIH)

 

Verhoogde inname van vitamine E kan het risico van blaaskanker met 35% verminderen, aldus een nieuwe studie van

een internationaal team van onderzoekers.

 

De studie laat zien dat carotenoïden, niacine, thiamine en vitamine D het risico van blaaskanker bij oudere personen kan verminderen.

De gunstige effecten van deze stoffen op de ontwikkeling van  blaaskanker rechtvaardigen nader onderzoek, aldus

de onderzoekers o.l.v. Maree Brinkman van The Cancer Council Victoria, Australië. Toekomstige studies moeten gericht

zijn op het vinden van optimale doses en combinaties van deze micronutriënten, m.n. voor mensen met een hoog

risico zoals rokers en ouderen, aldus Brinkman.

Blaaskanker treft wereldwijd 336.000 mensen per jaar: mannen 3 x zo vaak als vrouwen (European School of Oncology)

 

In deze studie zijn de voedingsgegevens van 322 mensen met blaaskanker en 239 gezonde vrijwilligers geanalyseerd. In het algemeen kon worden geconcludeerd dat mensen met de hoogste gemiddelde inname van vitamine E (minimaal 193,4 mg per dag) 34% minder kans hadden op het ontwikkelen van blaaskanker. De hoogste gemiddelde inname van fosfor bleek een

reductie van 51% op te leveren.

 

Rokers

 

De rokers in ogenschouw nemend vond men dat de hoogste inname van vitamine E, carotenoïden (18 mg) en niacine (46,5 mg) gekoppeld was aan een vermindering van het risico van blaaskanker van respectievelijk 42, 38 en 34 procent bij stevige rokers.

 

Ouderen

 

Bij ouderen bleek de hoogste gemiddelde inname van carotenoïden, vitamine D (641 i.u. - 16 ug), thiamine (3,35 mg), niacine

en vitamine E allemaal geassocieerd te zijn met een vermindering van het risico van blaaskanker.